Mat.........

Om folk slutade tala om saker de inte begriper sig på så skulle en kuslig tystnad lägra sig över världen...

Mat är ett ämne som flitigt diskuteras och görs diverse program om.
Varenda människa har en åsikt om mat helt enkelt på grund av att vi alla måste ha det som en del av vårt liv.
Fokus har, under ganska lång tid nu varit kring vad som är onyttigt och vad som är nyttigt.
Då det de senaste decenierna har blivit ett allt större problem med framförallt diabetes typ två, eller som den felakteligen då den har krupit allt längre ner i åldrarna, kallas för åldersdiabetes samt fetma så har företag, både mer eller mindre seriösa, sett en möjlighet att slå mynt av detta.
Detta har även våra kära komersiella TV-kanaler och det bjuds på den än sliskigare "dokumentären" efter den andra samt, mitt favorithatobjekt, komma i formprogrammet efter det andra.
Nu undrar ni säkert varför dessa program får mitt blodtryck att stiga till rent hälsovådliga nivåer och det ska jag tala om.
Man svänger sig med uttryck och "fakta" som är fullständigt förryckta! Kvalificerat skitprat utan någon som hellst förankring i verkligheten!

I intresset av att inte kunna anklagas för förtal så ska jag inte gå närmare in på vem som fällt dessa uttalanden men de är populistiska och fullkomligt oinformerade idiotier!

Ett litet förord kan vara på sin plats för att sätta fokus på vad vårt västerländska problem i de allra flesta fall handlar om och det är enkelt. Energi.

Den fysiska logiken är mycket enkel och Paulo Roberto (troligtvis den första och enda gången jag kommer att citera honom) sa det faktiskt bäst. "Du äter mer än du springer"

Simple, tells the story.

Nu inser jag naturligtvis att det ligger en hel del psykologi bakom detta och det är inte min sak att säga varken bu eller bä i denna fråga men det rent fyisologiska berör jag mer än gärna.
Att man äter mer än man rör sig och fel saker är generellt inte så lätt att göra något åt som att säga "gör inte det".

Dock är det värre i min värld att vagga in folk i någon slags humbugvärld där rent felaktiga saker yttras av en "kostexpert" som ser det som mycket viktigare att exponera sina tuttar på mer eller mindre fördolt sätt än att hålla sig till fakta.

Första gången jag kände blodtrycket stiga var lustigt nog under min utbildning till livsmedelstekniker då jag hörde den fullständigt förryckta frasen. "du ska inte äta vitt bröd för att det jäser i magen"

NEJ!!!!
NEJ NEJ NEJ NEJ OCH HUNDRA GÅNGER NEJ!

Jäst, i detta fallet  Saccharomyces cerevisiae är en jästsvamp. Denna jästsvamp jäser brödet och jäser det bäst vid ca 37 grader celcius. Om den hade överlevt den enorma värme som alstras i en bakugn så hade den troligtvis varit en sort som anlänt till jorden från någon avlägsen galax. Ingen jästsvamp på jorden överlever denna värmebehandling.
Låt oss acceptera att den av någon fullständigt outgrundlig anledning hade överlevt värmebehandlingen så ska den sedermera överleva ett pH i magen som ligger på ca 1-3.
Inte särskilt troligt det heller.

Faktum är detta.
Vitt bröd ger en snabb energiutsöndring till blodet dels på grund av sin sammansättning och dels på grunda av sin fysiska form.
Uppuffat bröd som innehåller lätt tillgängliga kolhydrater tycker vår kropp är mumma.
Enzymerna alfa och beta amylaser bryter ner stärkelsen i brödet snabbt på grund av att det är lättåtkommligt.
Enzymer arbetar utifrån och in och det gör att om man har en stor kontaktyta, vilket vitt bröd har, så kan enzymerna arbeta effektivt. När dessa enzymer gjort sitt jobb så är stärkelsen i brödet nedbrutet till det som i folkmun kallas för druvsocker. Detta är tillräckligt små för att passera genom tarmväggen och ut i blodomloppet.
När stora mängder glukos kommer ut i blodet så skickar kroppen ut stora mängder av hormonet insulin.
Insulin har till uppgift att lagra de mängder kolhydrater som kroppen inte behöver. Ju större mängd glukos som skickas ut på en gång, till följd av att kroppen kan,  ju större blir insulinpåslaget. Den energi som inte nyttjas vid tillfället skickas först in i musklerna och lägger sig där som glukogen och sedan ut till kroppens fettdepåer för att, som ovan nämnts, lagras till sämre tider.

Anledningen till att vi drabbas av diabetes vid tidigare ålder är just att insulinet, i brist på bättre ord, tröttats ut på grund av för många kraftiga insulinpåslag vilka har sin grund i en kost bestående av från början lättåtkomliga kolhydrater.

Vad bör man då äta enligt mig?
Fullkorn, fiberrik kost men framför allt fullkorn.
Varför?
Jo för att få av oss tuggar maten så noga så att den blir en pulp i vår mun.
Därför slinker en hel del otuggade eller semituggade korn ner i magen.
Make no mistake about it dessa kommer att tillvaratas av vår kropp men, som ovan nämnts, så arbetar enzymer utifrån och in och därför tar det längre tid för dem att bearbeta ett fullkorn än söndermalt mjöl och voila, glukos doseras ut under längre tid och i mindre doser, mättnadskänslan består längre, mindre insulinpåslag och då mindre ansträngning på insulintet.

Fakta är alltid bättre än fabricerad fiktion men det är tyvärr inte lika sexigt.
Detta gör att det troligen inte är sista gången jag känner ett behov att slita mitt hår i förbannelse över idiotiska uttalanden och därför är det helt säkert itnte sista gången ett inlägg av denna typen kommer att finnas på denna blogg.

Over and out!








Kommentarer
Postat av: Smugglosmurf

Hmm, undrar vilken storbystad kostexpert som retat upp dig så...

2011-03-15 @ 21:37:26
URL: http://smugglosmurf.blogg.se/
Postat av: Kikki

Heja!

2011-03-16 @ 09:06:26
URL: http://theantigonish.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0